lördag 27 november 2010

Jag har snö depresion Så därför skriver

Jag har snö depresion
Så därför skriver jag inte.

tisdag 23 november 2010

Kompisar

Kompisar
Tio grader kallt o yrsnö burr. Direkt efter släpp ser jag Pimu lyfta huvudet o dra och med det var hon borta, fram med astron för att följa med. Jag går efter finner löpan efter några hundra meter spår av tre älgar, svårt i den lösa snön att avgöra storleken på djuren.Pimu har nu dragit iväg över kilometern och det är stopp vid en å,jag tror inte hon vågar hoppa över den halv frysna ån. Lika bra det kanske, när hon väl är tillbaka så tänkte jag koppla och gå runt ån med henne. Men hon hade andra planer,så det blir ett upptag till ett par hundra meter ifrån mej några skall bara sen drar det iväg.Jag får följa även detta på astron ser att det stoppar högt uppe på berget jag knallar genast efter men stoppet blir inte långvarit o snart är dom utanför astrons räckvidd. Pimu är tillbaka vid halv ett tiden, jag finner det lika bra att koppla,vi provar imorgon igen.

måndag 22 november 2010

Hundföraren Gusten,Tomas o Balder vid våra nyskjutna rådjur.

Bra pass

Bra pass

Kanonjakt

Återigen var det äntligen dax för resan till kompisarna i söder.Att få jaga med riktigt bra hundar i viltrika marker är fan så roligt,man står på pass hör hundar på alla sidor omkring en som driver med bra tryck,det är riktigt spännande.Att stå på rätt pass och få chansen att skjuta gör ju heller inte saken sämre. Men nu åter till vardagen , Traya har börjat löpa så hon får stå nån vecka nu typiskt!! Det får bli kalvjakt med Pimu några dagar denna vecka istället.

söndag 14 november 2010

Tjäder i topp

Tjäder i topp

lördag 13 november 2010

Återigen så letar Pimu o jag kalv vi går i en några veckor gammal gallring o letar, men inte ett älgspår.För andra dagen i rad så är vi på väg att gå tom, men på väg mot bilen drar Pimu iväg på en lång söktur, nästan två kilometer bort ser jag på astron att det är älg på g som Pimu gnäggar efter , nu går det undan o snart är hon utanför astrons räckvidd.När jag kommer fram till löpan så är den efter ett stort djur typiskt var är kalven???Tiken håller i några km utan att få stopp på älgen men vänder sen i det nu rätt så tunga blötsnön. Tack o hej leverpastej.

fredag 12 november 2010

Med busväder sista dagarna så var det dax för pimu o sträcka på sig idag jag gick på fårberget men inte ett älgspår,så då drog hon iväg efter ett lodjurs spår, hmm , bra att veta till senare i vinter.På väg ut till marken fanns det lite spårobs men bara på stora djur.Men i morgon kör vi igen någonstans måste kalvarna stå.

tisdag 9 november 2010

Åter igen en krypare,efter knappt en halv timmes drev vart det stopp bland stenblocken.Tre av dom sista fyra dreven har jösse krypit under.Vi får se om det blir bättre nu när snön kommer. Det vart en god lunch med Tomas iallafall.

Krypare

Krypare

Västen!

Västen!

söndag 7 november 2010

En kalv skulle jag skjuta idag men inte fan gick det, vi hitta ingen o då är det svårt.Ett upptag i närheten av västen men det kom i fel vind vilket resulterade ett par skall sedan rakt ur marken, det var väl allt som hände.En fika med jaktledarn sedan hemfärd.

lördag 6 november 2010

Dessvärre en vanlig syn på våran mark

Dessvärre en vanlig syn på våran mark

Vargskit.

Vargskit.
Klart o kallt när jag släpper Pimu det fräser i riset när hon drar iväg o försiktigt följer jag efter. Första sökturen blir en kvart, hon sveper förbi mej redo för nästa runda,o den blir längre jag ser på astron att hon har hittat spår så jag avaktar. Under tiden jämten reder ut spåren efter älgen eller älgarna så kollar jag till ett av älgpassen på marken o där har det gått hett till vill jag lova.Jag avbryts av upptaget som kommer ca kilometern bort o jag börjar röra mej dit.Med detta före som är idag så tar ansmygningen lång tid,efter en timme är jag nära ,eftersom bara kalv är lovligt så hoppas man förstås på att det är rätt djur,ståndetskallet har parkerat i en röjning så sista biten blir svår , men till slut ser jag först tiken sen även älgen tyvärr en ensam ko,o hur än jag letar så ser jag ingen kalv. Jag lägger undan bössan och tar fram videokameran med ett avstånd på tjugo meter så blir filmen bra,men tillslut blir det för mycket för kon så hon drar,jag försöker vissla tillbaka tiken men jaklusten gör att hon just då hör lite dåligt.Det blir sken så jag börjar gå mot bilen jag hör att hon får stopp på kon flera ggr men till slut är dom utom hörhåll. Med astrons hjälp så får jag leta med bilen o efter en timme har jag kontakt det står nu sjuhundra meter från vägen o denna gång går inkallningen bättre hon bryter och kommer till en nöjd husse.I morgon fortsätter jakten på kalv.

Hett pass!

Hett pass!

fredag 5 november 2010

Fredde på pass

Fredde på pass
Födelen med krypharar är att nu behöver jag inte klippa klorna på ett tag.Även denna dag så får Traya jaga,det tar inte längre tid idag heller innan jösse lämnar legan , men med en skotare brevid vägen så blir hörbarheten noll ibland.Drevet snurrar i närheten men väljer att inte gå på Fredrik som står med tjugan berädd så att knogarna vitnat , istället går haren ut bland timmervältor o skogsmaskin.Traya blir lite efter där i sörjan innan hon reder ut det hela.även ytterligare en gång går haren dit men det grejar hon inte.Med lite göromål hemma avslutas dagen med tidig koppling. Lördag o söndag så får Pimu jaga vi ska leta kalv.

Astro i ris

Astro i ris

Ståndskall

Ståndskall

Ståndskall !!!

Regnet har pissat ner i ett par dagar, men några timmar före släpp klarnar det upp o temp sjunker till -4 så spänningen börjar redan på vägen till skogen. Väl där så är allting isigt men det dröjer inte länge innan jag på astron ser Traya börjar snurra,det tar ca en kvart så kommer vrålet när hon ser jösse lämna legan.Det märks att det är isigt i skogen det är svårt för Traya att få det riktiga flytet i drevet.När haren väljer att springa lite väg så kommer tappten ,jag följer med och sätter mej på en raksträcka med god sikt.Traya biter sig fast lite väl mycke på vägen tycker jag så minutrarna går,men efter ett tag börjar hon söka kanterna o då står det inte på innan hon ser haren för andra gången denna dag . Haren kommer upp på vägen framför mej med tiken två meter bakom.Det buktar uppe på berget dryga tjugominuter när det plötsligt blir tvärstopp, när jag efter en stund tittar på astron ser jag att hon står still o jag hör även några svaga skall. Jag slänger på mej ryggan o börjar klättringen uppför berget, medans jag går så hör jag Traya skälla på samma ställe så hennes skall vägleder mig rätt,sista biten blir det nästan bergsklättring jag letar mig fram till klippblocket o det enda jag ser är svansen på hunden.Att få ut Traya var inte lätt men till slut är både jag o hund ute och jag kan pusta ut att jag har hunden med mej.Jag har jagat denna hare ett antal gånger förut och misstänkt krypning flera ggr så det var bra o konstatera det idag.På väg mot bilen ringer min kompis Patrik o berättar att han tappat sin astro motagare, efter förvissande om att hittelönen var bra så åkte jag dit o börja leta. Efter en timme så var det klart ,den låg inne i en grantätning men har man hököga så går det bra.Två bra saker med denna dag jag fick höra ståndskall och jag gjorde Patrik glad.

måndag 1 november 2010

Söndag

Två drev denna dag men alldeles för korta för att göra husse nöjd.Bytte berg efter andra drevet o tänkte göra ett tredje släpp där jag gick med Pimu igår,men när jag går från bilen så ser jag tassavtryck i vägen av två djur o jag finner det säkra i att vissla tillbaka Traya o vi ger upp för denna vecka.Några dagars arbete väntar nu men framåt torsdag är vi på igen.

Lördag

I dag skulle jämten få röra på sig,medans jag åker ut till skogen grunnar jag på vart jag ska släppa,kommer på ett bra ställe efter jag har kollat vinden o åker dit. Jo nog fan var de ett bra ställe lite för bra bara,jag parkerade nästan på en älg, jag hann bara släppa Pimu så lyfte hon huvudet och drog i väg älgen stod mindre än tvåhundra meter från bilen. Jag ser när den drar iväg med god fart kan man säga över vägen o ett litet hygge Pimu skäller å länge hon har synkontakt resten får jag följa på astron.Ja hon fick aldrig stopp den, resten av dagen blir sök träning för vi hittar inge mer älg den dagen.