fredag 29 oktober 2010

Eftersom det finns två hundar i familjen så finns det alltid jakt lediga dagar. Idag var jag i vargland med stövarn Traya.Fantastiska marker gott om hare men vargjävlar , det går inte o slappna av riktigt men jakt blev det , tiken jagade två av markens harar kanske inte så länge som husse önskade men med samma glädje i skallet som vanligt.Och med en tik som alltid ställer upp då är det roligt att gå till skogen.I morgon så ska Pimu ut o vi ska prova o leta kalv mer om detta i morgon.

Soluppgång

Soluppgång
Efter sju dagars älgjakt så ska jag summera läget. Under hösten har ståndskallen avlöst varann så jag såg fram emot jakten med stor förhoppning. Ja där bedrog jag mej . Inte ett ståndskall på sju dagar visst skjöts det några skenälgar för Pimu men dom räknas ju inte. Men nu börjar enskilda kalvjakten så vi får hoppas att Pimu börar leverera nu. Några ljuspunkter hade jag iallafall,en tik som aldrig ger upp ,hon hittade älg varje dag och dom korta eftersök jag gjorde var hon klockren. Även under älgjakten hade jag ynglingen Fredrik med mej ett par dagar,o han var full av beundran av både hund ,marker,och jaktlaget. Att Pimu kom förbi med några älgar gjorde ju inte saken sämre,men tyvärr inget skjutet.

tisdag 26 oktober 2010

fredag 22 oktober 2010

Väntar på pimus upptag

Väntar på pimus upptag

torsdag 14 oktober 2010

lördag 9 oktober 2010

Eftersom man måste arbeta ibland så har Traya bara varit ut en gång denna vecka,vilket resulterade med drev på två harar.Den första buktade väldigt trångt och gick långt före tiken så jag valde att koppla o leta en ny.Vi behövde inte gå så långt innan hare nr två var på bena,även denna gång har jag en passkytt med mej, men han är dock ingen ungdom längre! Haren klarade sig även denna gång som genom ett under.Men traya fick jaga o det är ju huvudsaken.Nu på morgon bär det iväg till skogs för en veckas älgjakt,samling av jaktlaget ikväll grillat vildsvin står på meny.Får hoppas att veckan går bra med nåt bra hundjobb.

söndag 3 oktober 2010

Söndag

Åter igen en vacker morgon,men nu inga minusgrader.Vi följer med Traya in i skogen en bit där hon hittar slag direkt,men haren hade gått långt på slagen så det tog dryga timmen innan upptaget kom,ett riktigt härligt upptag där vi som lyssnade fick höra dom flesta toner som kan komma ur en liten hamiltontik.En fin kommentar från Fredrik "oj jag vart aldeles varm inombords".Drevet bar iväg lite o vi följde efter,ett par vägspringningar innebar inga problem för Traya. Sedan följde en lång stunds buktning i skogen o hon höll ihop drevet riktigt bra.Drevet är in på oss några gånger och jag lovar att kolven kramades riktigt hårt.Efter att kommit lite efter haren så kom ett riktigt påstick jag viskar till Fredrik att nu kommer nog haren när som helst,det stämmde bra ,på två hundrameter ser vi jösse komma mot oss i god fart närmare o närmare, men en bit bortom rimligt skotthåll vänder han tillbaka o hoppar av. Men drevet fortsätter o jag överlägger med mej själv byta pass eller stå kvar?Efter en stunds tvekan blir det passbyte men tyvärr lite sent,när vi kommer dit har jösse redan passerat o Traya har tappt på vägen.Traya lyckas inte hitta haren nå mer denna dag,men med en drevtid som närmade sig ett förstapris så är jag mer än nöjd.Jag tror även att en ny jägare har haft en upplevelse han ej kommer att glömma.Jag tror även att han inom kort får fälla sin första hare för Traya.

Lördag

Med en jaktsugen stövare och en femtonåring med bössa så skulle hararna få det svettigt denna dag.Och det började kanon bra, redan tio min efter släpp vrålar Traya och drevet är i gång. Vi tar plats i en kurva efter vägen o det står inte på så kommer haren, dessvärre är det en tredjekullare stor som en kattunge ungefär som kommer ur skogen.Jag bestämmer mej för att koppla o prova en ny.Det var lite svårt att förklara för en skjutsugen grabb men han förstod,värre var det med Traya hon förstod då inte alls varför hon vart kopplad efter bara fem min Resten av dagen gick oss sedan lite emot, Traya lyckades inte resa nån mer hare,tjädertuppar på för långa håll,järpar som vart osynliga när dom landade,orrar som flög upp för sent o för tidigt.Man kan väl kanske sammanfatta det som en dag i skogen.Men mungiporna var ändå upp och jag lovade Fredrik att i morgon kan inget gå fel så då tar vi dom då.

fredag 1 oktober 2010

I dag var det sista passet före älgjakten för oss med älghundar. Åter igen var det en gnistrande morgon med minus grader o vindstilla,kanske inte det bästa jaktvädret men skönt för välbefinnandet.Pimu började med 45 min sökrunda utan älgkontakt,när hon dök upp så bytte vi riktning o drog oss norrut då stod det inte på innan älgkontakt.Men med en älg som inte hade planer på att stanna så vart uppgiften för svår, hon var ikapp några gånger men de vart aldrig stopp.Så efter flera vägövergångar var jag med astrons hjälp ikapp o kunde vissla in henne.Även Tomas o Pelle hade flera älgkontakter idag men ingen av dom älgarna ville heller inte stå.I morgon byter jag riktning o kör på hare,jag ska ha en uppsiktsjägare med mej så vi får hoppas att jakten går bra. Mer om detta i morgon.